Werken bij

Mar 2024

Van Zuid-Afrika naar Zuidoost

Niet alleen een nieuwe baan, maar een compleet nieuw leven.

Huis en haard verlaten om als YaWorker aan de andere kant van de wereld aan de slag te gaan, het is nogal wat. Wat doet dat met je? En waar moet je dan het meest aan wennen? Herman, Leroy en Marius maakten de stap naar een nieuw leven in Nederland en vertellen.

Zuid-Afrikaanse zon, wild life en ‘braai’ verwisselen voor een leven in een wisselvallig klimaat, kou, fietsen en bitterballen. Maar ook: leukere werkuitdagingen, een gezondere leefstijl, meer vrijheid en minder stress. Leroy, Marius en Herman waagden de sprong. Samen met hun gezin verkasten zij in 2022 naar Nederland, om hier voor YaWorks aan de slag te gaan. Een grote, maar weloverwogen stap. “Mijn vrouw en ik willen onze kinderen een vrijer en veiliger lever geven; in Nederland kan dat”, vertelt Leroy. “We hebben ook Canada overwogen, maar nu we hier zijn, is dat plan van tafel. Ergens waar het nóg kouder is dan in Nederland zullen we nooit gaan wonen, haha. Ook al moet ik zeggen dat het weer hier niet zo slecht is als dat men van tevoren had gezegd.”                                                                                                                                                                              

Voor het weer hoef je dan misschien niet naar Nederland te komen, maar waarom hebben jullie deze stap genomen?
Herman: “Europa heb ik altijd fantastisch gevonden; het is te gek dat je heel makkelijk zoveel mooie steden dichtbij hebt, zonder daarvoor duizenden kilometers te vliegen. Eerder heb ik vijf jaar in Groot-Brittannië gewoond, dat smaakte naar meer. Bovendien is mijn vrouw Russisch, dus dat we uiteindelijk weer deze kant zouden opgaan zodat zij dichter bij haar familie kan zijn, was logisch. Toen ik het aanbod kreeg om voor YaWorks te werken, dacht ik: let’s do it!”
Marius: “Baanzekerheid heeft zeker meegespeeld. In Zuid-Afrika is de werkeloosheid groot en liggen de kwaliteitsbanen niet voor het oprapen. Ook de factor ‘veiligheid’ heeft meegewogen. In Zuid-Afrika moet je je huis echt heel goed beveiligen en moet je altijd opletten. Dat hoeft in Nederland veel minder, dat geeft veel rust. Als ik ’s avonds door Amsterdam loop, hoef ik niet te denken: kan dit wel?”
Herman: “Dat herken ik ja. De lifestyle is anders hier, ik voel me veel veiliger. Dat ik ’s avonds laat gewoon op straat kan lopen, en dat er dan een vrouw onbezorgd voorbij komt fietsen, dat blijf ik verbazingwekkend vinden.”

Ik mis mijn familie, maar ik kan wel m'n droom waarmaken.

Wat spreekt je nog meer aan van in Nederland wonen?
Herman: “De cultuur. Ik hou van musea en architectuur en dan vooral alle geschiedenis daarachter. Europa heeft een rijke historie, zeker in vergelijking met Zuid-Afrika.”
Marius: “Ik weet nog goed dat ik voor het eerst een speeltuin zag, middenin een woonwijk. Toen dacht ik: ‘family life is big here’.  Ook dat er maar een uur tijdsverschil is met Zuid-Afrika is heel prettig.”
Leroy: “De vrijheid die je hier hebt. Dat ik vrij buiten kan lopen. Met de nadruk op lópen; de auto laat je veel vaker staan, de lifestyle hier is gezonder wat dat betreft. En de melk en de kaas is hier veel beter! Plus alle gebakjes en cakes, die altijd vers zijn. Ik eet me rond als ik niet oppas.”
Marius: “Ik vind vooral de bitterballen en de kroketjes lekker. Maar eigenlijk gaan we niet zo veel uit eten, dat vind ik hier nogal duur. Ik mis een goede ‘braai’, een Zuid-Afrikaanse barbecue. Zowel qua het eten als de sociale component. Maar gelukkig zijn er ook plekken in Nederland waar je typisch Zuid-Afrikaans vlees als ‘biltong’ kunt krijgen, een speciaal soort rundvlees.”                                                                                                                                                                                

Waar moest je aan wennen?
Leroy: “Samen met collega’s aan de lunchtafel zitten… Dat concept was echt totaal nieuw voor me! Ik was gewend om met een broodje aan mijn bureau te gaan zitten en door te werken. Maar ik waardeer deze nieuwe manier van lunchen veel meer! Waar ik privé gezien aan moest wennen? Dat de deurbel continu gaat; mijn kinderen hebben aan de lopende band vriendjes over de vloer en spelen dan zelfstandig samen en buiten. In Zuid-Afrika is dat ongebruikelijk; daar draait het allemaal om georganiseerde play dates. Je moet je kroost begeleiden, er is altijd een ouder bij als kinderen samen willen spelen.”
Herman: “Dat iedereen hier alles op de fiets doet! Mijn zoon ophalen van school met de fiets, dat begrijp ik nog. Maar waarom zou je van de ene stad naar de andere fietsen? Nee, dat snap ik echt niet.”                                                                                                                                                                                                                             

Hoe ga je om met heimwee?
Marius: “Taylor Swift zong eens: I’m happy, free, and confused, all at the same time. Dat is wel treffend voor mijn situatie. Ik mis mijn familie en vrienden heel erg, maar ik weet ook dat ik mijn eigen leven mag leven en mijn droom waar mag maken. Ook al voel ik me daar soms haast schuldig over. Ik heb veel gehad aan gesprekken met Jan, Herman en Leroy. Dat we met z’n allen in hetzelfde schuitje zitten, maakt het makkelijker. We zijn bovendien echt vrienden geworden, dat is heel prettig.”
Herman: “Absoluut. De andere Zuid-Afrikaanse YaWorkers en hun gezinnen zijn mijn aanvullende familie in Nederland geworden. We helpen elkaar, doen soms wat leuks samen. Dat scheelt heel veel, zeker als je eigen familie over de hele wereld verspreid woont.”                                                                                                                                                                              

Hoe zijn je ervaringen met YaWorks?
Leroy: “Zonder meer heel positief. YaWorks geeft echt om haar medewerkers. Zo was de assistentie rondom al het notariële papierwerk vanuit Zuid-Afrika heel prettig. Maar het gaat verder dan alleen de praktische kant van zaken. De eerste maanden had ik iedere week een call met mijn Field Manager, die checkte hoe het met me ging. Ook nu kan ik op ze rekenen. Als ik bijvoorbeeld aangeef dat ik te veel werk heb, wordt er samen gekeken naar hoe we dat kunnen verminderen. Met als resultaat dat ik nu veel minder stress ervaar dan vroeger, het is relaxter werken.” 
Herman: “Dat herken ik. Mijn werk-privé-balans is nu veel beter. Ook fijn: YaWorks doet er alles aan om je thuis te laten voelen. Zo vond ik de YaWorks giftbag (met allemaal Hollandse dingen erin) bij aankomst op Schiphol erg attent. Ook is men nooit te beroerd om je vragen te beantwoorden. En daarbij zeker ook: te vragen hoe het met je gezin gaat.”
Marius: “Precies. Dat YaWorks niet alleen belooft, maar dat ook daadwerkelijk dóet! En dat zelfs de CEO oprecht aan je vraagt hoe het met je gaat en of jij én je gezinsleden al een beetje gesetteld zijn… Dat is echt ondenkbaar in Zuid-Afrika!”

Een CEO die vraagt hoe het met je gaat... Dat is ondenkbaar in Zuid-Afrika!

Advies voor (aspirant) buitenlandse YaWorkers?
Herman: “Enjoy the ride! Geef jezelf daarbij de tijd om te wennen aan je nieuwe leven. Vanuit eerdere expat-ervaringen weet ik dat de eerste zes maanden het moeilijkste zijn. Daarna ben je grotendeels gewend, heb je min of meer een routine gevonden.”
Leroy: “Inderdaad. De eerste maanden zullen pittig zijn, maar het wordt echt beter!”
Marius: “Laat alles op je afkomen en gun jezelf de tijd. Houd het hogere doel voor ogen. En weet dat een organisatie als YaWorks je enorm goed ondersteunt en veel zorgen uit handen neemt!”

Deel op