case campina
Een brug over de kloof tussen OT & IT
De insights:
Wat heeft het opgeleverd?
De Industrial Digital Backbone als fundament voor de transitie naar Industry 4.0
FrieslandCampina richt zich op de realisatie van gezonde, voedzame, verantwoorde en lekkere voeding, waarin met name de voedingskundige voordelen van melk optimaal tot hun recht komen en de kosten en uitstoot van CO2 zo laag mogelijk blijven. Dit doen zij door in te zetten op innovatie in de gehele zuivelketen. Dat is één van de voordelen van een coöperatieve organisatie die deze keten helemaal in handen heeft, van gras tot glas.
Samen met de verschillende teams van FrieslandCampina hebben we dé architectuur van de fabriek van morgen ontwikkeld. Met dit gezamenlijke doel hebben de IT en OT organisaties – inclusief support van topmanagement - een glashelder executieplan om productiedata veilig vanuit de fabriek naar kantoor te krijgen.
Probleem
IT & OT: twee werelden apart
Onze industrieën ontwikkelen zich razendsnel. Dankzij wereldwijde investeringen in ‘slimme’ fabrieken, is de vierde industriële revolutie, oftewel Industry 4.0, in volle gang. Met robotica, IoT en AI, worden productieprocessen verregaand gedigitaliseerd – en dat levert voor de industrie ongeëvenaarde mogelijkheden op. Denk bijvoorbeeld aan predictive maintenance, waar met geavanceerde sensor technologie de uitval van machines wordt voorkomen en producten aan steeds strengere producteisen kunnen blijven voldoen. Daarnaast resulteert smart farming (het agrarische zusje van Industry 4.0) in een forse afname van pesticiden –én watergebruik.
Om de belofte van Industry 4.0 écht te kunnen verzilveren, moeten twee compleet verschillende -en van oudsher totaal gescheiden werelden- ineens veel beter samen gaan werken: De fabrieksvloer met operationele technologie (OT) enerzijds, met de IT-afdeling en informatisering – vaak vanuit het hoofdkantoor - anderzijds. Dat geeft een complexe dynamiek.
Waarom opgelost?
Digitalisatie zonder stagnatie
Alle processen moeten te allen tijde blijven draaien, dat is de eerste prioriteit.
Tijdens de digitale transformatie is het van belang dat de fabrieksomgeving veilig is en blijft en het productieproces niet in gevaar komt. Maar als de fabriek één grote computer wordt, wie neemt dan de leiding? De operatie of de IT-afdeling? En hoe blijf je de talenten aan beide kanten benutten zonder dat zij elkaar onnodig beconcurreren?
De YA-factor
De brug tussen IT & OT
Met uitgebreide ervaring aan beide kanten van het IT – OT-spectrum, helpen we de IT en OT teams binnen FrieslandCampina nóg succesvoller samen te werken.
Dit doen we met begrijpelijke taal en gemeenschappelijke doelstellingen; we creëren verbinding tussen afdelingen, faciliteren een collectief referentiekader, ondersteunen besluitvorming door verschillende belangen te verduidelijken en helpen executives zéér (technisch) inhoudelijke discussies te doorgronden.
The team joined forces and made it! A future ready and compliant new solution. And on top of it a lot of learnings!
- FrieslandCampina
Hoe opgelost?
De realisatie van een industriële digital backbone
In interactieve sessies combineren we onze brede domeinkennis en IT-kennis met zowel de fabrieksvloer als IT-afdelingen. Zo komen we tot een overall architectuur waar voor beide werelden écht oog is, en daarmee draagvlak vanaf de werkvloer tot de boardroom.
Kortom: we realiseren beschikbaarheid, beschikbaarheid en beschikbaarheid voor de fabrieksvloer, mét behoud van alle compliancy, manageability en security vereisten vanuit een Corporate IT-perspectief. Hiermee creëren we een scenario waarin alle belanghebbenden succesvol kunnen zijn.
Met de nieuwe architectuur en het bijbehorende executieplan heeft FrieslandCampina een cruciale stap gezet in de realisatie van hun industriële digital backbone: het invullen van de randvoorwaarde om op basis van big data procesoptimalisatie te vinden en business continuity te verhogen.