Industry Insight

Jan 2025

De toekomst van digitale infrastructuur: hoe regelgeving de telecomsector richting geeft.

Blog in samenwerking met Peter Straver, Transformation Lead bij YaWorks

Door de snelle ontwikkeling van technologieën zoals AI, 5G en quantum computing zitten we in een nieuwe digitale revolutie die onze economie en samenleving ingrijpend gaan veranderen. Nederland hoort Europees gezien bij de top van lidstaten met de beste digitale connectiviteit, maar om voorop te blijven lopen, moet onze digitale infrastructuur ingrijpend worden aangepast. EU-wetgeving zoals NIS2, GIA en de Telecomcode speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid en het voorbereiden van onze digitale infrastructuur op deze toekomst. Wat is de belangrijkste EU-wetgeving voor telecombedrijven? En hoe kun je deze wetgeving het beste meenemen in je digitale strategie?

1. De NIS2-richtlijn
De NIS2-richtlijn (Network and Information Security) treedt naar verwachting in het tweede of derde kwartaal van 2025 in werking. Deze aangescherpte versie van de NIS-richtlijn verhoogt de lat op het gebied van cybersecurity aanzienlijk en moet de veerkracht van kritieke infrastructuren, waaronder de digitale infrastructuur, verder verbeteren.
Deze wetgeving verplicht telecombedrijven hun beveiliging verder aan te scherpen en incidenten proactief te melden. Elk bedrijf moet robuuste beveiligingsmaatregelen implementeren, inclusief strenge eisen voor risicobeheer en incidentrespons. Dit vraagt om nieuwe technologie-investeringen, zoals end-to-end encryptie, maar ook om bijvoorbeeld bijscholing van personeel zodat ze beter kunnen anticiperen op cyberaanvallen. Daarnaast vereist NIS2 nauwere samenwerking met toezichthouders en een transparantere communicatie bij incidenten. Met de komst van NIS2 krijgen bedrijven een zorgplicht én een meldplicht.
"De dreiging van cyberaanvallen is in een digitaal verbonden wereld groter dan ooit. NIS2 verplicht telecombedrijven hun beveiliging op orde te hebben, zodat ze zowel financiële als operationele schade kunnen voorkomen door tijdig te anticiperen", aldus Peter Straver van YaWorks. “Afwachten en hopen dat het goed blijft gaan, is al heel lang geen passende strategie meer. Met de wettelijke zorgplicht vanuit NIS2 wordt het een vereiste dat bedrijven hun IT-infrastructuur en systemen op orde hebben. Dat is in de eerste plaats voor de veiligheid, maar biedt ook gelijk de kans om een digitale strategie met een bijbehorende digital backbone op te bouwen die gericht is op de toekomst.” 

2. De Gigabit Infrastructure Act
Sinds afgelopen voorjaar is de Gigabit Infrastructure Act (GIA) van kracht. Deze wetgeving versnelt de uitrol van gigabit-netwerken in de hele EU en stroomlijnt procedures voor de aanleg van fysieke infrastructuur, zoals glasvezel- en 5G-netwerken. Omdat de vraag naar snelle en betrouwbare verbindingen exponentieel toeneemt, en in de toekomst alleen maar verder zal groeien, is het faciliteren van de uitrol van een gigabit-infrastructuur van cruciaal belang. De GIA biedt ook mogelijkheden om sneller vergunningen te krijgen en kosten te verlagen door de infrastructuur met meerdere partijen te delen. Dit versnelt niet alleen de netwerkuitrol, maar maakt het ook economisch aantrekkelijker.

Peter licht toe: "We zien een explosieve groei in dataverkeer en daar zal voorlopig geen rem op komen. Het succes van 5G en glasvezel hangt af van de snelheid en efficiëntie waarmee we onze digitale infrastructuur kunnen uitbreiden, én beveiligen. De Gigabit Infrastructure Act stelt bedrijven in staat om de noodzakelijke versnelling bij de uitrol van met name de fysieke infrastructuur te bereiken.”

3. De Telecomcode
De Europese Telecomcode is in december 2018 al ingevoerd en heeft als doel de regels binnen de telecomsector in de EU te harmoniseren. Deze Telecomcode zorgt voor een eerlijker speelveld, bevordert innovatie en versnelt de uitrol van hoogwaardige 5G-netwerken. De focus van deze wet ligt op het beschermen van consumenten, het stimuleren van marktconcurrentie en het verbeteren van de toegang tot infrastructuur. Voor telecombedrijven betekent dit aangescherpte regelgeving rond de toegang tot netwerken. Zo moeten ze hun infrastructuur openstellen voor concurrenten waardoor traditionele grenzen tussen netwerkexploitanten en dienstverleners steeds verder vervagen.  
Peter: "De Telecomcode is al geruime tijd van kracht. Veel grote telecombedrijven hebben daardoor al flinke investeringen in hun digitale infrastructuur gedaan zodat ze over de technologie beschikken die het openstellen van hun infrastructuur mogelijk maakt. Dit betekent echter niet dat ze rustig achterover kunnen leunen. Investeringen in beschikbaarheid, betrouwbaarheid en beveiliging worden met deze openstelling nóg belangrijker, ook om innovatief te blijven. Tegelijkertijd moeten ze beveiligingsmaatregelen implementeren en hun netwerken en processen regelmatig evalueren om risico’s te minimaliseren.”


Toekomstige winnaars
De vernieuwde NIS2 wet, de Gigabit Infrastructure Act, en de Telecomcode zijn er niet voor niets. Zij dienen ter bescherming van onze samenleving en zijn essentieel voor het waarborgen van een toekomstbestendige digitale infrastructuur in Nederland. 
Bedrijven moeten zorgen dat zij op tijd inspelen op de strengere eisen voor digitale veiligheid en - met inachtneming van alle relevante wet- en regelgeving - een toekomstgerichte digitale strategie ontwikkelen. Alleen bedrijven die continu blijven bouwen aan een robuuste digital backbone kunnen duurzaam blijven concurreren in deze steeds verder digitaliserende wereld.

Deel op