Visie op IT
De license-to-operate bepaalt de future-readiness van je bedrijf
CIO’s en IT-professionals hebben vaak geen helder beeld van de bedrijfswaarde van hun technologie en IT-infrastructuur. Deze wordt in de regel pas in kaart gebracht op strategische momenten, denk aan een overname, kapitaalronde of fusie. Een gemiste kans, schrijft Maarten Vervoorn van ICT-consultancybureau YaWorks.
Het inschatten van de waarde van technologie is een vak apart, en toch bepaalt de technologische status de koers van een bedrijf. Voor een succesvolle onderneming is elke facet van het bedrijf van belang, maar vaak wordt de huidige staat van IT over het hoofd gezien.
Dit gebrek aan aandacht zorgt voor een kloof tussen de bedrijfsstrategie en de realiteit van IT, waardoor ambitieuze plannen vaak niet haalbaar blijken te zijn.
De IT-infrastructuur vormt het digitale fundament van bijna iedere organisatie en is cruciaal voor zowel het functioneren van het bedrijf als voor het realiseren van toekomstplannen. Echter, de complexiteit van IT schrikt velen af en maakt het moeilijk om grip te krijgen op de situatie.
Zeker in de boardroom. Er is kennis-gap en er is een taalbarrière. De kloof tussen IT en bedrijfsstrategie vereist juist mensen die beide werelden begrijpen en de kloof ertussen kunnen overbruggen.
Complexiteit is niet altijd lastig
Vrijwel elke IT-omgeving is tegenwoordig complex. Door groei en het ontbreken van standaarden is het vaak moeilijk om grip te krijgen en het overzicht te behouden. De druk op de IT-afdeling is vaak enorm, waardoor ze al tevreden zijn als alles gewoon blijft draaien.
Er is weinig tijd voor standaardisatie en structurele verbeteringen, en vaak ontbreken de vaardigheden om dit effectief aan te pakken. Bovendien hebben de hoge verwachtingen van de cloud door de jaren heen vaak tot teleurstellingen geleid. De kosten van een overstap naar de cloud vallen vaak hoger uit dan initieel gedacht.
Om ergens te komen, moet je weten waar je staat. Pas dan weet je wat voor een brug je moet aanleggen om aan de overkant van de eerdergenoemde kloof te komen. Alleen dan zijn ambitieuze, maar realistische doelen te stellen.
Stap voor stap
Het najagen van snelle successen is hierin vaak niet de oplossing voor de dieperliggende problemen. Het identificeren en aanpakken van de grootste risico’s is een eerste stap naar verbetering. Vervolgens is het belangrijk om geleidelijk verbeteringen aan te brengen, in plaats van een algehele transformatie van de IT-omgeving.
Om deze verbeteringen te realiseren, is het essentieel om te weten waar de organisatie staat op IT-gebied. Bestuurders moeten zich daarom meer verdiepen in technologie en periodiek een evaluatie van de IT-omgeving laten uitvoeren.
Een due diligence is niet alleen relevant bij overnames of fusies, maar zou een standaardpraktijk moeten zijn voor elke strategisch opererende onderneming, omdat de toekomstbestendigheid van een bedrijf afhangt van zijn vermogen om te opereren in het digitale tijdperk. De license-to-operate bepaalt de future-readiness van je bedrijf.
Deel op